jablkovo-mandľová tortička od Moniky Orthovej

21.01.2014 10:01

Táto vynikajúca tortička je vhodná aj pre celiatikov, preto vy ostatní môžete kukuričnú krupicu alternovať klasickou.

Suroviny: 120g kukuričnej krupice, 500ml ryžového mlieka, 100g nasekaných mandlí alebo orieškov, 2PL medu alebo melasy, 2PL práškového cukru, 3-4 jablká, 1PL citrónovej šťavy, mletá škorica a štipka soli

 

Postup:

1 Najprv si pripravíme polentu. Mlieko so štipkou soli privedieme do varu, prisypeme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania varíme asi dve minúty. Znižime teplotu na najnižší stupeň a za občasného premiešania varíme asi 10min.

2 Jablká nastrúhame, pokvapkáme citrónom a zmiešame s cukrom a škoričou

3 Tortovú formu vymastíme a vysypeme, naplníme pripravenou polentu a prstami cesto roztlačíme tak, aby sa vyvýšili okraje. Na cesto rozmiestnime jablkovú plnku.

4 V predhriatej rúre na 175°C pečieme približne 15min.

5 Medzitým krátko opražíme na panvici oriešky alebo mandle a zmiešame ich s medom alebo melasou. Medové mandle rozmiestnime na jablká a pečieme ďalších 10min.