Na začiatok trošku teórie:

Vo východnej kuchyni, hlavne v indickej, je pod názvom "ghi" jednou zo základných surovín. Ghi sa pripravuje z byvolieho mlieka, má jogurtový základ a varí sa aj niekoľko hodín. Takéto prečistené maslo má podľa ajurvédskej medicíny liečivé účinky. Pre ajurvédu je ghí zásadnou potravinou pre zdravie, vitalitu a veselú myseľ. Okrem toho posiľuje metabolizmus
                             znižuje hladinu LDL cholesterolu
                             detoxikuje - viaže na seba jedy rozpustné v tukoch a odvádza ich z tela von

Ghee - prepustené maslo
Doma si môžete vyrobiť ghee, teda po slovensky prepustené maslo z klasického kravského masla. Keďže v našom prípade ide hlavne o odbúranie laktózy nebude vadiť, že nie je rovnako účinné ako klasické ghi. Nedá sa síce použiť namiesto masla na chlieb, ale je výborné na smaženie, pečenie a varenie. Pri smažení je jeho bod prepaľovania 200-250°C. Pri klasickom masle je to len 150-180°C.
Jeho ďalšou výhodou je životnosť. Na rozdiel od masla ho môžete uchovávať pri izbovej teplote. Preto ho používali už naše prastaré mamy a maslo prepúšťali aby im nežltlo.
Ghee sa vyznačuje veľmi silnou maslovou chuťou, ktorú oceníte už pri príprave pokrmu, nehovoriac o konzumácii. Ja som ho začala používať denne, nielen keď pripravujem bezlaktózové menu.

 

Ako si ghee vyrobíme doma

Potrebujeme: kvalitnejšie klasické maslo (jedno 250gramové použijem v kuchyni za týždeň)
                       malý kastrólik
                       husté malé sitko
                       uzatvárateľnú sklenú nádobu

Postup:

  1. Maslo si vložíme do kastrólika a dáme ho na najmenší plameň, no necháme si rezervu na stíšenie plynu. Nemiešame.
  2. Po rozpustení masla plyn stiahneme na minimum a občas premiešame. Vytvorenú penu netreba zbierať, aj keď nájdete i opačné postupy.
  3. Po cca 15tich minútach pozorne sledujte, kedy začne hnednúť spodok kastrólika a vtedy vypnite.
  4. Cez sitko prelejte do sklenenej nádoby.
  5. Nechajte chladnúť pri izbovej teplote a zo zvyšku na sitku uvarte polievku alebo pridajte do koláča.


                   

 

Zdroje:

https://paleonepaleo.wordpress.com/2013/12/02/serial-ghee-clarified-butter-prepustene-maslo/
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/139275-maslo-stale-patri-do-ceske-kuchyne.html